13 June 2011

KEMBALIKAN SEPAK RAGA – PSM


Saya terjumpa entri ini di sebuah blog yang cuba memartabatkan sepaktakraw namun sayangnya enteri terakhir blog itu adalah pada 2008. http://tuah.wordpress.com merupakan antara usaha awal memperjuangkan sepaktakraw di dunia digital ini. Satu artikel  menarik dari laman itu saya kongsikan di sini. Sekarang sudah Jun 2011 - adakah sudah bertukar sepaktakraw ke sepak raga? Selamat membaca...

24 Januari 2008 / Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR – Langkah Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM)dalam memerangi induknya, Persekutuan Sepak Takraw Asia (Astaf) dan Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) semakin panjang semalam apabila mereka mengesahkan kesediaan untuk menubuhkan badan induk baru selain mengembalikan nama asal sukan itu kepada ‘sepak raga’.
Kerana tidak ingin tunduk lagi kepada Istaf dan Astaf yang diterajui oleh pegawai Thailand dan Singapura, PSM turut akan menyusuli rancangan penubuhannya dengan mendapatkan sekutu dari lima benua khususnya selepas secara rasmi meninggalkan kedua-dua badan induk tersebut, tidak lama lagi.
Ketua Seranta PSM, Tengku Adnan Tengku Burhanudin berkata, langkah untuk ‘berkerat rotan dan berpatah arang’ dengan Astaf dan Istaf yang sekian lama menyeleweng dalam pentadbiran mereka, digariskan hasil perjumpaan Presiden PSM, Datuk Ahmad Ismail dengan beberapa pegawai kanannya di ibu kota, Isnin lalu.
“PSM benar-benar serius untuk keluar daripada Astaf dan Istaf malah kami sudah mula bergerak dalam mencari sekutu dari lima benua bagi menubuhkan satu badan induk baru yang turut akan menggunakan semula nama Sepak Raga,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini.
Inilah langkah berani terbaru PSM selepas nekad menarik diri daripada Sukan SEA Korat, Thailand, 2 Disember lalu kerana membantah penggunaan bola baru bersalut getah, Marathon New Generation – kali pertama sejak Malaysia mengasaskannya pada Sukan SEAP Kuala Lumpur 1965.
Tegas Tengku Adnan lagi, PSM akan turut meminta kesemua ahli gabungannya supaya menghantar wakil bagi menyertai satu perhimpunan tertutup di sebuah dewan di ibu kota pada 8 Februari ini bagi membolehkan mereka diberikan penjelasan yang tepat dan menyeluruh berhubung hasrat meninggalkan Astaf dan Istaf.
Memorandum
Katanya, perhimpunan ini akan disusuli penyerahan memorandum bantahan secara beramai-ramai kepada Kedutaan Thailand di sini terhadap kenyataanSetiausaha Agung Astaf yang juga ‘tauke’ pengeluar bola kontroversi Marathon, Boonchai Lorhpipat, Jumaat lalu yang cuba mencampuri urusan pentadbiran sepak takraw Malaysia.
Tengku Adnan selain itu turut menempelak Presiden Astaf, Abdul Halim Kader yang dalam suratnya kepada PSM Isnin lalu meminta supaya tidak meneruskan hasrat keluar demi mengenangkan jasa dan sumbanganbekas Allahyarham Tan Sri Khir Johari dan Datuk Seri Yusoff Latiff.
“PSM juga melihat ada di kalangan orang tertentu dalam Astaf dan Istafyang mahu menghilangkan identiti Melayu dalam sukan sepak takraw,” tegasnya.
Sementara itu, satu mesyuarat tergempar Lembaga Eksekutif Istaf bakal diadakan Ahad ini, sehari selepas Majlis Tertinggi PSM bersidang dengan kedua-duanya berkaitan hasrat Malaysia keluar meninggalkan badan induk itu.
Abdul Halim berkata, mesyuarat khas itu akan berlangsung di pejabat Majlis Olimpik Thailand di Bangkok dengan dipengerusikan oleh Presiden Istaf dan Persatuan Takraw Thailand (TAT), Jen. (B) Charouck Arirachakaran.
“Agenda utama mesyuarat ini ialah membincangkan bentuk tindakan susulan yang boleh diambil ke atas PSM atas hasrat Presidennya, Datuk Ahmad Ismail untuk meninggalkan Istaf dan Astaf atau memikirkan adakah cara lain untuk menanganinya,” katanya dari Singapura kepada Utusan Malaysia di sini semalam.
“PSM perlu menghentikan hasrat untuk keluar Astaf dan Istaf demi menghormati sumbangan dan jasa serta pengorbanan Allahyarham Tan Sri Khir dan Datuk Seri Yusoff yang juga Presiden dan Setiausaha Agung pertama PSM dan Astaf sejak penubuhannya pada 1967 di Jakarta, Indonesia,” katanya.
Kata Halim yang turut memimpin Persekutuan Sepak Takraw Singapura (Perses), hasrat keluar juga cuma akan mengembalikan Malaysia ke takuk lama atau kedudukan sebelum penubuhan Astaf di mana dunia langsung tidak mengenalinya sebagai penggerak dan perintis sepak takraw ke arena antarabangsa.
“Malah gara-gara hasrat itu, kedudukan tertinggi Malaysia dalam badan induk sukan antarabangsa akan lenyap sekali gus menurunkan sepak takraw negara itu ke taraf sukan tempatan sahaja sehingga memberikan peluang negara lain memintasnya, satu masa nanti,” katanya.
“Dengan mengeluarkan PSM, mahukah Datuk Ahmad membiarkan seluruh warga Malaysia melupakan amanah Allahyarham Tan Sri Khir yang turut merangka Perlembagaan Istaf dengan satu fasalnya menyebut, ‘Jawatan Presiden Istaf mestilah diisi oleh orang Asia’,” tegas Halim.
Katanya, fasal berkenaan adalah untuk menjamin tampuk pentadbiran Istaf kekal di tangan mana-mana wakil dari tiga negara perintis bersama sepak takraw – Malaysia, Singapura dan Thailand tetapi ia bakal berkubur begitu sahaja jika benar PSM meninggalkan badan induk yang diasaskan pada 1992 itu

No comments:

Post a comment