11 August 2011

ISTAF World Cup 2011 - Skuad Singapura

Apabila Singapura tewas kepada Malaysia pada perlawanan separuh akhir, saya terus meluru ke luar stadium mencari pasukan mereka untuk di temuramah. Kenapa saya teringin menemuramah mereka? Kerana wajah yang di tampilkan pada kejohanan kali ini merupakan susuk yang sangat asing - muda, karektor yang agak pelik serta corak permainan yang berbeza.


Kebetulan mereka sedang duduk minum di cafe stadium Titiwangsa, tanpa berlengah saya mendekati mereka. Jurulatih sempoi Singapura bernama Syed Yusof. Lucu dan selamba orangnya. Saya terus mengubah dialek percakapan saya ke mode Singapura - pada yang tidak tahu keluarga saya semuanya lahir di Hospital Kandang Kerbau Singapura; hanya saya lahir di Malaysia.

Syed Yusof

Nazrin

Menurutnya, regu yang hadir bertanding di ISTAF World Cup ini hanyalah regu yang dikumpulkan dalam tempoh yang sangat singkat. Sebagai mana yang kita tahu, Singapura memiliki liga sepaktakraw mereka sendiri. Maka pencarian bakat bukanlah satu kerja sukar. Menggabungkan pemain yang dilihat berpotensi di mata beliau, Syed Yusof memberanikan diri memilih Nazrin selaku tekong utama. Malah apit kanan mereka - Anwar juga tidak memiliki karektor seorang Apit Kanan - bukan saya ingin menghina, jangan salah faham! Tubuh kurus dan wajah tenangnya tidak bersifat atlit ini memiliki rejaman yang kelihatan tidak membahayakan tetapi sebenarnya konsisten dan mengutip mata!


Kali pertama menyaksikan serivs Nazrin, perkataan pertama yang terpacul dari mulut saya ialah - Nordin Sabarudin! Gaya selamba, drop dan slop dari Nazrin beberapa kali mencuri mata apabila servisnya di halakan ke arah Helmi - apit kanan Malaysia.

Menenangkan diri tatkala di ganggu oleh penyokong Malaysia

"Kami sendiri pun tak sangka mara ke separuh akhir!" ujar Nazrin. Usianya yang masih muda, rambut berhias pewarna serta cacahan tatu yang saya sendiri tak pasti asli atau tidak membuatkan dia menjadi perhatian ramai. Apabila dia menentang Malaysia, peminat - peminat bersorak kuat dan meng - "boo" setiap kali dia mahu melakukan servis.

Menurut Syed Yusof, berdasarkan ranking, regu yang diturunkan ini berada di kedudukan ketiga di Singapura. Maka dengan pencapaian layak ke separuh akhir dilihat sebagai satu pencapaian yang boleh dibanggakan.


Ada juga teman - teman yang berpandangan Singapura layak ke separuh akhir kerana percaturan jadual yang membolehkan mereka mendapat laluan mudah. Lebih menguatkan hujah mereka apabila orang kuat ISTAF aialah Halim Kadir, warga Singapura dan bukan hanya dian, 2 orang anaknya juga memegang jawatan utama di ISTAF dan ASTAF. Di Singapura juga sebenarnya terdapat 2 persatuan sepaktakraw, walaupun negara kecil mengapa ada 2 persatuan? Satu merupakan persatuan yangsealiran dengan Halim Kadir dan satu lagi, ditubuhkan oleh jurulatih dan pengadil serta penggiat yang tidak sehaluan dengan Halim Kadir. 


Anak - anak Halim Kadir

SYed Yusof sebelum ini dikatakan antara orang yang kuat mengkritik Halim Kadir. Tapi kini nadanya agak berbeza. Beliau turut berkongsi rasa mengenai kejohanan kali ini yang mana disifatkan paling hebat dan gah pernah dianjurkan diperingkat antarabangsa.

Dalam perpecahan sebegitu pun, mereka masih mampu memiliki liga sendiri. Mengapa tidak Malaysia? 

No comments:

Post a comment