14 January 2013

Mesyuarat pertama 2013 Masyarakat Bolarotan

Alhamdulillah..12 Januari yang lalu berjaya diadakan mesyuarat MBR yang pertama bagi 2013. Kehadiran 12 orang ahli MBR termasuk jawatankuasa telah membuatkan mesyuarat selama 2 jam itu berlangsung baik dan membuahkan banyak idea baru. 2013 ini MBR telah pun merancang beberapa perkara yang bakal membawa nafas baru dalam dunia sepaktakraw Malaysia khususnya.

Dari kiri atas : Fairul Rafiq, Fadzil Daud , Luqman , Bro M, Syarudin Nazir , Hanif Azman , Rodong
Dari kiri depan : Syahriman , Saiful Azam , Mohsen Amdan , Firdaus , Abang Joy


2013 ini, MBR akan bergerak atas satu tema yang cukup kuat dan besar. Tema yang dijadikan falsafah dan prinsip pada tahun ini ialah PATRIOTISME MENERUSI SEPAKTAKRAW. Ini adalah satu usaha Bolarotan dan MBR dalam memartabatkan sepaktakraw ke tahap lain. Kami tidak sahaja mahu melihat sepaktakraw ini sebagai satu sukan picisan tetapi sebagai satu platform rakyat menunjukkan rasa cintakan negara melalui pencapaian cemerlang dalam kejohanan sepaktakraw. Nama negara boleh diharumkan dengan memenangi kejohanan utama dan peluang pemain sepaktakraw untuk mengukir nama sebagai rakyat yang berbakti sebenarnya terbuka. Maka, selain dari mengangkat senjata ke medan perang, pemain sepaktakraw juga sebenarnya boleh menyumbang kepada negara dalam bentuk sukan iaitu beraksi sebaik mungkin. Dengan usaha yang mantap , diharapkan semakin ramai akan berlumba - lumba memajukan diri untuk merebut peluang mewakili Malaysia keperingkat tertinggi. Berilah 100%!

Selain itu, 2013 ini juga bakal menyaksikan program pembangunan dari peringkat bawah iaitu Trio Impian yang menumpukan kepada pelajar berusia 9 hingga 15 tahun. Program ini adalah satu kerjasama Bolarotan dan Kementerian Belia dan Sukan di mana 3 negeri akan terlibat pada fasa 1 ini iaitu KL/Selangor, Sabah dan Sarawak. Nantikan maklumat lanjut mengenai perkara ini nanti.Siri Jelajah Gelanggang 2013 juga akan menemui anda dalam wajah segar di mana konsep baru akan diperkenalkan. Bayangkan Krew Bolarotan akan hadir bukan sahaja untuk menemuramah, mengupas sejarah gelanggang terpilih, malah satu regu ahli MBR akan turut serta dalam setiap SJG untuk bergasak dengan regu pilihan tuan rumah. Juga akan berlangsung dalam SJG ini ialah ujian kecekapan pemain di gelanggang yang di jelajah dan hadiah dari penaja akan menanti kepada mereka yang berjaya mengatasi ujian kecekapan ini. Ini bertujuan memberi galakan kepada pemain untuk mempertajamkan kemahiran beraksi dan memberikan input kepada pemain yang masih kurang berkemahiran.

DVD latihan bersiri juga akan dihasilkan dalam masa terdekat. DVD siri 1 akan menjadi milik peserta Trio Impian sebagai rujukan adik - adik dalam melakukan latihan. DVD ini juga akan menjadi panduan kepada ahli MBR yang ingin membantu komuniti mereka bermain takraw dengan cara yang lebih sistematik. DVD ini juga akan dijual bagi tujuan mengumpul dana MBR.

MBR Turun Gelanggang juga akan diperluaskan tahun ini. Program ini mensasarkan sekolah - sekolah yang memiliki kekurangan dari segi latihan sepaktakraw. Kekurangan yang saya maksudkan disini ialah guru - guru yang mengendalikan skuad sekolah tetapi guru itu sendiri tidak cekap bermain sepaktakraw. Maka MBR akan turun ke sekolah dan berkongsi ilmu pengendalian pasukan sekolah sekaligus mengenalpasti bakat baru dan juga membimbing pelajar - pelajar ini. Maka ini pastinya dapat memberi pengetahuan kepada guru berkenaan.

Mesyuarat Agong MBR juga akan diadakan dalam masa terdekat. Ini mungkin bakal menyaksikan perubahan barisan kepimpinan MBR yang mana barisan sedia ada adalah Jawatankuasa Penaja sahaja. Mungkinkah MBR bakal mendapat Presiden baru? Sama - sama nantikan.

Terimakasih atas sokongan pembaca semua yang membawa Bolarotan dan MBR ke 2013 ini. Moga bersama kita membangunkan sukan kesayangan kita ini. PATRIOTISME MENERUSI SEPAKTAKRAW!

5 comments:

 1. Tahniah kepada semua warga kerja dan AJK MBR! I wish I can be part of the team and contribute something. All the best!

  ReplyDelete
 2. Tuan Shahrulmiza - kami menantinkepulangan tuan ke tanah air

  ReplyDelete
 3. Fuhh... malu kejap.. :P
  saya ni rakyat marhaen aje... nak support dari belakang tabir boleh? :-)

  ReplyDelete
 4. Nice page!!! enjoy takraw in Brazil at http://sportvc.com

  ReplyDelete