02 January 2014

Respon Pengurus Pasukan Sepaktakraw Malaysia - Isu Serang Wartawan

Inilah antara foto yang disiarkan di kebanyakan media berkaitan isu serangan keatas wartawan oleh Pengurus Pasukan Sepaktakraw Malaysia

Seperti yang dijanjikan, berikut ialah temubual saya bersama Pengurus Pasukan Sepaktakraw Negara iaitu Saudara Zamri. Temubual ini dilakukan secara online ketika beliau masih berada di Sukan Sea yang lalu. Tiada sebarang penambahan atau pengurangan teks dari temubual ini.

S. Berikutan laporan suratkhabar baru - baru ini, nama saudara agak tercemar di seluruh negara. Apa komen anda? 
J. Persepsi , Tidak sepatutnya berlaku dan dan tak perlu dihebohkan. 

S. Adakah benar apa yang didakwa saudara menyerang Hussin? Boleh kongsikan apa yang berlaku sebenarnya? 
J. Tiada serangan waima cubaan serangan pun yg berlaku. Memang ada pertengkaran kecil berlaku di dalam bilik persalinan, dimana selepas game final inter regu menentang Thailand wartawan Husin masuk ke bilik persalinan pemain untuk menemuramah ketua jurulatih. Saya bersama Haji Jamaluddin sedang makan dan tanpa memberi salam wartawan terus ingin menemuduga HJ, saya bertanya kpd wartawan tentang tulisan wartawan tentang isu elaun rm200 serta pemain sabotaj dgn bermain sambil lewa dan saya menyatakan jangan membuat andaian serta fitnah kepada pemain negara. Bila berlaku pertengkaran wartawan di tarik keluar oleh beberapa pemain. Selepas beberapa minit dan keadaan semakin reda saya ingin keluar dari bilik persalinan dan ingin bercakap kepada wartawan tersebut tentang penulisan nya yang tidak berintegriti tetapi saudara Nordin Sabarudin menghalang saya daripada pergi berjumpa dengan wartawan tersebut. Kejadian menghalang saya oleh saudara Nordin telah dirakam oleh pihak TV3 menampakkan seolah - olah seperti ingin menyerang wartawan tersebut. Tiada perlakuan menyerang dari pihak saya seperti mengejar atau menghambat serta menerkam pun.  

S. Dari mana agaknya wartawan berkenaan mendapat maklumat mengenai jumlah elaun itu? 
J. Mengikut wartawan - sumber dari Setiausaha Agung PSM. 

S. Apa pula pandangan saudara bila dikatakan Setiausaha Agung PSM tidak menafikan laporan itu? 
J. Beliau menyatakan ada tambahan elaun dari pengurus. Isunya bukan rm200 tapi isu sabotaj, mereka bukan pembelot negara. 

S. Seolah bagai ada usaha sama diantara bekas pemain sepaktakraw negara dan wartawan ini untuk memburukkan imej PSM. Apa komen anda? 
J. Saya tidak pasti 

S. Adakah benar dakwaan akhbar itu yang mana moral pemain jatuh kerana bayaran yang sedikit? 
J. Tidak benar sama sekali. Mereka bermain untuk negara dan bukan kerana wang ringgit. mereka sudah berlatih selama hampir 2 tahun sebagai persiapan dan mereka bersyukur dan berpuashati dgn duit poket yang telah diberi oleh pihak PSM dan pengurus. 

S. Apakah tindakan seterusnya dari pihak saudara ke atas mereka ini sekiranya benar saudara tidak bersalah? 
J. Saya akan berbincang dahulu dengan peguam saya setibanya saya di Malaysia kerana ini melibatkan maruah saya dan keluarga, kita tengok apa keputusannya nanti..

No comments:

Post a comment