09 March 2014

Istaf Super Series Stadium Titiwangsa - PSM sudah tiada talian hayat?

Berakhir sudah ISS petang tadi. Malaysia dan Thailand saling  bertemu dipentas akhir bagi kategori lelaki dan wanita. Dan keputusannya seperti kita semua maklum bahawa kita kalah kedua - duanya dengan 0-3. Adakah ia ok atau memalukan? Pastinya persepsi kita berbeza dalam hal ini.

Foto oleh Saadku Idamkan Khan

Mari kita mulakan dengan soalan ini - LAYAKKAH PASUKAN NEGARA KE PENTAS AKHIR?
Ini adalah antara sekian banyak kritikan yang dilontarkan kepada pasukan negara. Saya bukannya pengurus pasukan negara mahupun ahli gabungan PSM apatah lagi saya juga pastinya bukan pemain negara; namun bila soalan ini dilontarkan kepada saya..telinga ini berdesing dan perit bagai ada nanah di dalamnya.

Bayangkan kalau kita bertemu Korea diperingkat suku akhir mahupun separuh akhir..anda yakin kita akan menang? Sukar rasanya bukan? Tahap permainan Korea Selatan ketika bertemu separuh akhri dengan Thailand mampu dijadikan ukuran. Saya yakin Malaysia boleh menang menentang Korea tapi dengan syarat corak permainan perlulah seperti kita berdepan Brunei setidak - tidaknya. Saksikan semula rakaman Malaysia bertemu Brunei dan anda akan faham maksud saya. Tenang, hantaran short yang bervariasi, servis padu dan kawalan gelanggang yang baik. Persoalannya kenapa corak permainan sebegini tidak berjaya dikekalkan oleh pemain ketika menghadapi Thailand? Sebab, mutu permainan Thailand berada terlalu jauh dihadapan. Perlu diakui tahap permainan kita sedikit bawah dari Korea Selatan. Malah dari segi keserasian regu pun, kita dibelakang mereka. Oh ya..ini bukan kritikan saya kepada pemain..tetapi kepada PSM. Kenapa bukan kepada pemain? Sebab mereka baru sahaja digandingkan. Kenapa baru sahaja digandingkan? Kerana PSM tiada perancangan yang bagus sebelum ini. Sifirnya mudah...

Soalan seterusnya - ADAKAH PEMAIN YANG ADA INI TIDAK BAGUS?
Jawapan saya - Ya..mereka sangat bagus. Di Malaysia inilah wajah terbaik yang kita ada. Apa buktinya? Mereka menang dikebanyakan kejohanan peringkat tinggi dinegara ini. Syahir Rosdi dan regu Mutiara Impiannya menang di hampir semua kejohanan yang mereka sertai. Hanafiah dan Muqlis berada di pentas final banyak kejohanan besar. Zaman juga diakui sebagai antara apit kanan terbaik buat masa ini berdasarkan reputasi bersama PKNS, PESTANS dan memenangi KFC-UTUSAN malah mampu bersaing hebat bersama Pornchai. Izurin juga tidak kurang hebatnya. Banyak kejohanan yang beliau hadapi dengan baik. Namun....kenapakah mereka masih tidak mampu mengatasi Thailand? Jawapannya ialah mereka hanya terbaik dikalangan kita. Kita sendiri tidak baik mana. Tanyalah diri sendiri sejauh mana kita serius mempertingkatkan diri dalam permainan. Tanpa kejohanan yang kompetetif atas kegagalan PSM menganjurkannya maka bakat dinegara kita ini hanya berada di tahap ini. Kita diluar ini kurang terangsang untuk mempertingkatkan mainan dan natijahnya, tahap permainan sepaktakraw dinegara kita ini rendah. 
Kalau ada kejohanan pun, ramai lagi yang suka untuk 'koyak' dari bergasak atas nama sukan sepaktakraw. Bila kali terakhir anda saksikan perlawanan akhir yang hebat? Semuanya membosankan bukan?

Soalan lagi - Tukar jurulatih! Mudahkah mencapai keputusan baru dengan menukar jurulatih sahaja sedangkan bakat yang ada adalah dari kolam yang sama? Kalau perlu ditukar sekalipun, siapa penggantinya? Ini soalan berat yang perlu dikupas dengan baik dan mendalam. Insyallah Bolarotan akan cuba mengadakan satu bentuk dialog khusus mengenai hal ini.

Walaubagaimanapun, sekalung tahniah kepada pemain negara yang beraksi sehingga ke final. Kalian menunjukkan permainan yang bagus. Pujian buat Mohd Muqlis Borhan yang menunjukkan peningkatan mendadak berbanding Sukan Sea lalu. Selamat datang ke dunia sepaktakraw sebenar kepada Syahir Rosdi dan semoga semangat anda tidak luntur. Kepada semua pelatih negara yang akan mempersiapkan diri ke Sukan Asia, ini adalah satu tugasan berat yang anda perlu galas dan hanya latihan yang bagus dan konsisten mampu mengangkat mutu permainan anda semua.

Maka, dengan kegagalan ini, adakah PSM berada diambang pilu sedih dan hiba? Adakah ini penyebab kuat Presiden akan dijatuhkan dan kepimpinan baru akan mula mengambil tempat?

Malam tadi di Putrajaya gerakan Jom Bangkit edisi ke 8 berlangsung. Apa pula tulisan di akhbar utama esok?

1 comment: