28 January 2015

PSM hanyalah persatuan

<a href="http://www.bolarotan.com/wp-content/uploads/2015/01/IMG_45181.jpg"><img src="http://www.bolarotan.com/wp-content/uploads/2015/01/IMG_45181.jpg" alt="IMG_4518.JPG" class="alignnone size-full" /></a>

Kenyataan saya di FB MBR telah menarik minat Harian Metro untuk menemubual saya semalam. Ini berkisar kenyataan ego dari Timbalan Presiden PSM yang juga merangkap Presiden PASTAM yang akan mengambil tindakan undang - undang kepada sesiapa yang ingkar.

Saya tahu ia merujuk kepada 2 perkara.
1. Kejohanan Sepaktakraw Bank Rakyat yang tidak melalui PSM dan akhirnya Bank Rakyat terpaksa juga letak logo PSM.
2. Isu pengadil ini merujuk kepada MBR yang mana salah satu penyokong kuat PSM ialah Persatuan Pengadil Selangor melalui 2 orang kanannya. Untuk pengetahuan semua, PPS sudah pun memberi amaran kepada semua pengadil selangor untuk tidak terlibat dengan mana - mana kejohanan anjuran MBR atau berdepan risiko disenarai hitam.

Maka kenyataan saya hari ini yang tersiar menyebabkan pelbagai respon. Saya sudah membaca beberapa respon termasuk penjelasan dari Akram sendiri. Sudah mula lembut kenyataannya. BAGUS!

Kenapa jadi hangat?

Untuk makluman semua, dari aspek kepengadilan, MBR tidak pernah menyekat sesiapa sahaja yang berminat dan berkebolehan untuk terlibat dalam apa jua kejohanan. MBR juga tidak semberono meletakkan orang tertentu untuk mengadili apa - apa kejohanan.

MBR juga TIDAK PERNAH MENGAMBIL SEBARANG KOMISYEN DARI YURAN PENGADIL. Sebagai contoh, penaja berikan RM100 kepada setiap pengadil tetapi MBR hanya bayar RM80 sahaja - itu tidak pernah berlaku.

Malah, kejohanan yang melibatkan MBR banyak dalam setahun, maka, ia adalah peluang kepada pengadil menambah pendapatan berbanding kejohanan kelolaan PSM dan persatuan negeri naungan PSM. Oleh itu, pengadil mendapat lebih ruang kerja berbanding dengan hanya menanti kejohanan anjuran PSM. Malah PSM dilihat lebih cenderung menggunakan muka sama setiap kali.

MBR turut mengendalikan kejohanan pelbagai agensi kerajaan dan GLC yang mana mereka semua ini datang sendiri kepada MBR meminta kerjasama dari MBR. Bila di tanya kenapa tidak ke PSM? Jawapan mereka seringkali berkaitan dengan perkara negatif mengenai PSM. SALAH SIAPA ITU?

Adakah PSM juga berhajat melantik penguam menyaman mereka?
Atas akta mana PSM mahu guna pakai?
PSM bada induk sepaktakraw, tetapi MBR bukan ahli gabungan PSM.
PSM BUKAN SAMSENG - BOLEH MAIN UGUT - MENGUGUT

PSM tak boleh menyibuk hal MBR
MBR boleh ambil tahu hal PSM
Kenapa?
Kerana PSM menggunakan dana awam dari kerajaan.
Dan PSM kendalikan pasukan negara.
Kami rakyat..kami berhak menyibuk!

No comments:

Post a comment