06 March 2015

Siri Jelajah Gelanggang - Alai Melaka

Abu Naim (dua dari kiri berdiri)


Antara ahli MBR yang awal saya kenal ialah seorang kakitangan LPPKN iaitu saudara Amzar Emma. Tekong kuda ini kerap beraksi di Alai Melaka. Beberapa tahun lalu, beliau ada membawa saya ke gelanggang Balik Hutan dan pernah memaklumkan kepada saya mengenai gelanggang di Alai ini. Meskipun Allahyarham ayahanda saya berasal dari Melaka, tetapi saya sememangnya kurang cekap dengan jalan - jalan di Melaka. 

Kelmarin ketika saya di Melaka, seorang lagi sahabat MBR yang telah membawa MBR ke Madinah iaitu Abu Naim telah mempelawa saya ke gelanggang Baruh Alai Melaka. Mujur program saya habis awal, maka beliau datang menjemput dengan menaiki motorsikal (bimbang jalanraya sesak diwaktu puncak) dan kami ke Baruh Alai.

Kali pertama saya ke Alai, rupanya gelanggang ini terletak sangat berhampiran dengan kediaman Presiden PASTAM iaitu En. Akramuddin. Kami lalu dihadapan rumahnya dan saya ternampak kelibat beliau duduk di meja batu. Kali pertama melihat beliau di hadapan mata di mana sebelum ini hanya di suratkhabar saja.

Tiba di gelanggang, kira - kira 10 orang sudah ada dengan masing - masing giat menimang bola - satu perkara yang sangat bagus! Kebanyakan mereka berusia di bawah 25 tahun. Sempat juga saya bergasak 2 set dan En. Akram juga sempat singgah ke gelanggang dan bertegur sapa dengan saya.

Saksikan rakaman video ini. Terimakasih kepada warga Baruh Alai kerana sudi menerima kehadiran saya bagi SJG Melaka.


No comments:

Post a comment